6 zásad při práci se zimními řetězy

Ačkoliv zimní řetězy nejsou v České republice povinnou výbavou, určitě se vyplatí mít je v autě. Na co byste při jejich použití měli pamatovat?

6 zásad při práci se zimními řetězy

Často se stává, že si uživatelé sněhových řetězů nejsou zcela jistí pravidly, která jízdu s nimi svazují.

Nenasazujte řetězy moc brzy

Sněhové řetězy se používají výhradně na cestách se souvislou pokrývkou ujezděného sněhu nebo ledu. Pokud s je budete užívat na suchém asfaltu, nejen že vám dlouho nevydrží, ale mohou vám poškodit i kola a vysloužit pokutu. Nasazujte je tedy skutečně až tam, kde to podmínky vyžadují. Padesátimetrový úsek ledem pokryté vozovky pravděpodobně překonáte i na běžných zimních pláštích. Do táhlého stoupání na ledové silnici se naproti tomu, nemusíte-li, bez řetězů určitě nepouštějte.

Zimní řetězy se naučte na kola nasazovat

Ať už máte jakékoliv řetězy, musíte s nimi umět pracovat. Proces nasazení a sejmutí řetězů je důležité nacvičit. A to ideálně v suché a vytopené garáži. Sněhová vánice uprostřed horské divočiny není nejlepší prostředí na to, aby si člověk poprvé v životě prohlížel návod, který výrobce k řetězům dává.

Neušpiňte se

Při nasazování řetězů je velmi snadné se zašpinit až po uši a budete v tu chvíli jistě vděční, když budete v kufru kromě blýskavých řetězů mít i rukavice, ručník pod kolena a hadr.

Maximální rychlost je do 50 km/h

Se sněhovými se za žádných okolností nezávodí! Vyhněte se prudkému brždění, neuváženému zrychlování, na nikoho se v provozu „nelepte“. Mějte na paměti, že s nasazenými sněhovými řetězy platí omezení maximální povolené rychlosti na 50 km/hod.

Vypněte kontrolu trakce

Při užívání řetězů nezapomeňte povypínat elektronické asistenty. Kontrolu prokluzu kol, i ESP proto vypněte rovnou. Trakce hnané nápravy totiž je s řetězy výrazně vyšší, než obvykle, což může způsobit, že auto bude v kolejích trochu „plavat“ a elektronika může být chováním vozu trochu zmatená.

Sněhové řetězy pravidelně kontrolujte

Řetězy je třeba po každém použití zkontrolovat, opláchnout čistou vodou, vysušit a ideálně i naolejovat. Obecně platí, že se o řetězy, mají-li dlouho vydržet, musíte starat stejně pečlivě jako o jakékoliv jiné vybavení.