Automatické sněhové řetězy – jak fungují a co od nich čekat?

Nadšení ze zimního počasí a zasněžené krajiny může rychle opadnout, když dojde na nasazování řetězů. Cestou, jak obejít tento zdlouhavý proces jsou například automatické či samonasazovací sněhové řetězy. V našem článku si přiblížíme princip jejich fungování.

Jak fungují automatické sněhové řetězy a co od nich čekat

Známe to nejspíš všichni - rozmrzelí, s promrzlými prsty, které jsme jen neochotně vytáhli z pohodlných, vyhřátých rukavic a ve spěchu nasazujeme na špinavé, mokré pneumatiky sněhové řetězy. Vytáhnout z kufru, rozmotat, najít správné konce, nasadit, zpátky do auta, dotáhnout, vrátit se pro rukavice, které zůstaly ležet v závěji… poznáváte se?

A při tom to může vypadat úplně jinak! Ke zdolání zasněženého horského kopce vám dokonce může stačit stisknutí jediného tlačítka! Jak je to možné? Vítejte ve světě automatických (nebo také samonasazovacích) sněhových řetězů.

Samodopínací sněhové řetězy

Za to, že se se sáhodlouhým a složitým nasazováním a následným dotahováním řetězů už nemusíme trápit, vděčíme českému vynálezci Petru Grossovi, který s patentem na řetězy, které stačí „nacvaknout“ na kolo a v případě potřeby aktivovat tlačítkem přišel již v roce 2016 poté, co si mezi Žamberkem a Vamberkem prošel podobnou zkušeností, jaká je popsána v úvodu článku.

Tyto „řetězy“, které vzhledem trochu připomínají robotický vysavač, se nasazují na kolo jako poklice. Obsahují čtyři pakny (nebo chcete-li „čelisti“) s protiskluzovými hřeby. V případě potřeby se čelisti vysunou, obejmou pneumatiku a vytvoří až deset milimetrů hlubokou stopu.

Výhodou automatických sněhových řetězů je bezesporu jejich rychlá (méně než minutu trvající) aplikace, která je navíc velmi snadná. Další plusové body tomuto systému získává fakt, že řetězy můžete aktivovat dálkovým ovladačem z tepla a pohodlí svého vozu. Kromě toho minimalizují trhavý efekt a výrazně zlepšuje přilnavost. Nevýhodou pak zatím zůstává vyšší pořizovací cena.

Automatizovaný pavouk

Další variantou, která vás může uchránit od nutnosti brodit se sněhovými závějemi, je druh automatických řetězů připevněných vedle kola na disku. V klidu tyto řetězy připomínají medúzu, či pavouka. Ve chvíli, kdy je potřebujete, proberete „pavouka“ k životu stiskem tlačítka na ovladači. Disk se přesune vedle kola, otočí se do horizontální polohy a roztočí se.

Tento druh vypadá i funguje podobně jako klasické sněhové řetězy. Zlepšuje trakci, přilnavost a nejčastěji bývá užíván u nákladních vozidel.

Levnější a možná alternativou samonasazovacích sněhových řetězů mohou být „zjednodušené“ řetězy, které stačí na kolo nasadit stejně jako „koupací čepici“ (stačí je přetáhnout za kolo). U tohoto typu řetězů odpadá starost o dotahování a urovnávání řetězů - tyto řetězy se samy dopínají za jízdy pomocí speciálních kladek.