Jaké jsou druhy sněhových řetězů a které vybrat?

Vzhledem ke kalamitě, která nastává na některých našich silnicích přicházejí pomalu ale jistě ke slovu sněhové řetězy. Existuje jich mnoho druhů a vyznat se v nich může být pěkný oříšek. Ale nezoufejte! V dnešním článku je s vámi probereme jeden po druhém.

Jaké jsou druhy sněhových řetězů a které vybrat?

Chemické či tekuté řetězy

První variantou jsou takzvané tekuté řetězy. Jejich silnou stránkou je rychlá a snadná aplikace. Koupíte je v balení, které je podobné barvě ve spreji a jednoduše nastříkáte na pneumatiky. Mezi jejich slabiny však patří velmi krátká účinnost. Trochu vám pomohou především na ledu. Na vozovce pokryté sněhem na ně raději nespoléhejte vůbec. Pokud se pro jejich použití rozhodnete, mějte také na paměti, že se sprej nesmí dostat do kontaktu s lakem karoserie.

Ocelové sněhové řetězy

Nestárnoucí klasika, která nikdy nezklame. Takřka stoprocentní účinnost, kterou nabízejí je vykoupena složitějším nasazováním, ale výrobci se snaží co možná nejvíc usnadnit i tento proces např. barevným odlišením některých jejich částí. Většinou mají šikmou stopu, která na kole dobře drží. Jejich nevýhodou je snad jen o něco složitější údržba: nechcete-li aby podlehly korozi, musíte je po každém použití pečlivě vysušit a zbavit soli.

Textilní sněhové řetězy

Látkové řetězy jsou ideální volbou například na sportovních vozidlech, a to především kvůli své nízké konstrukční výšce. Jejich nespornou výhodou je také snadné nasazování – na kolo je dostanete jedním pohybem jako ponožku či koupací čepici – a tichá, klidná jízda. Jejich slabinou je výdrž – jsou na jedno maximálně dvě použití.

Plastové/vyprošťovací sněhové řetězy

Plastové sněhové řetězy mohou mít mnoho podob. Od plastových návleků, až po „stahovací“ pásky s výstupky. Používají se jednorázově k vyproštění vozu v případě nouze.

Jejich velikost je univerzální – lze je nastavit podle velikosti disku a pneumatiky takřka na každý vůz. Pásek se protahuje otvorem v kole a kolem pneumatiky, dokud nevytvoří pravidelné žebrování. Po použití je stačí přestřihnout a zahodit. Ačkoliv nejsou jejich výsledky vždy stoprocentní, jsou rozhodně spolehlivější než tekuté řetězy.

Automatické sněhové řetězy

Alternativou pro ty, kteří nesnáší manipulaci s řetězy ve sněhových závějích, jsou automatické sněhové řetězy. Ty se jen „nacvaknou“ na disk, popřípadě zavěsí před hnací nápravu. V případě potřeby je pak stačí aktivovat stiskem tlačítka z pohodlí vyhřátého vozu. Jejich jedinou slabou stránkou je jejich vysoká pořizovací cena.