Levné sněhové řetězy vás mohou přijít draho

Dokupování zimní výbavy do vašeho vozu se může často prodražit – i jinak, než je na první pohled zřejmé: ty nejlevnější věci a doplňky vás mohou ve výsledku přijít velmi draho a pro sněhové řetězy to platí dvojnásob.

Levné sněhové řetězy vás mohou přijít draho

Levné řetězy

Jestli máte možnost, změřte si někdy průměr článků levného a kvalitního sněhového řetězu. Už tady narazíte na první problém. Jejich tloušťka se dost výrazně liší: u kvalitních řetězů, bude použitého materiálu mnohem více, což znamená, že bude trvat déle, než se opotřebují a budou pevnější v tahu.

Druhým problémem bude materiál. Ten asi na první pohled neodlišíte, ale výdrž řetězů je na něm samozřejmě závislá. Pozornost věnujte i plastovým dílům. Lepší výrobci, zaměření na kvalitu, plasty různě zpevňují a upravují, aby vydržely nízké teploty, nekřehly a nelámaly se. Například řetězy značky Pewag mají plastové komponenty vyráběné s příměsí skla, aby přežily i kontakt se sněhem a ledem. Kontrolu, vyhledávání a výzkum týkající se těchto komponentů opravdu nepodceňujte – při tuhých mrazech bude totiž plast tím prvním, co povolí.


Dalším problémem je norma ÖNORM V 5117, kterou levné řetězy nebudou splňovat. Proč to vadí? Nechme stranou to, že pojedete-li na dovolenou například do Rakouska, policisté budou přítomnost certifikátu o jejím splnění velmi přísně kontrolovat. Nejdůležitější však je, že levné řetězy ji nesplňují proto, že nedosahují základních kvalit, které by měly mít – např. dostatečné výdrže v tahu, odolnosti při jízdě na suchém asfaltu a podobně. Podle této normy tedy velmi snadno poznáte, zda daný výrobek za něco stojí.

Levné řetězy a jejich balení

Toto je další kámen úrazu – levné řetězy bývají spoře zabalené a přiložen je k nim maximálně papírový návod. Obal na řetězy by při tom měl být vodotěsný, aby je co nejlépe chránil. Dalším benefitem kvalitních řetězů je návod natištěný na igelitové plachtě (nerozmáčí se a lze ho použít jako podložku pod kolena). Od věci nejsou ani náhradní díly, které bývají u lepších řetězů samozřejmou součástí balení.

Sněhové řetězy na auto a cena

Ve zkratce: rozhodovat se při koupi řetězů výhradně podle ceny jistě není dobrá cesta. I u prověřených značek v nižších cenových skupinách je třeba počítat s tím, že si vždy kupujete kompromis – řetězy např. dlouho vydrží, ale k jejich nasazení bude třeba s autem popojíždět.

Obecně platí, že byste měli při koupi zvážit i to, jak často budete řetězy využívat – pokud je budete z kufru vyndávat jednou za dva roky, vysoká investice do maximálního komfortu a rychlého nasazování nejspíš není nutná.