Ocelové vs. textilní řetězy: Jaké jsou hlavní rozdíly?

Pokud vás děsí nasazování klasických ocelových řetězů a chtěli byste raději nějakou jednodušší variantou, mohou být vaším řešením právě jejich textilní „bratranci“. Podle spousty řidičů nedává moc smysl textilní řetězy na auto obouvat, jenže praxe ukazuje, že v jistých situacích umějí významně pomoci. Jaké jsou tedy jejich silné či slabé stránky? A jak vypadá celkové porovnání těchto variant?

Ocelové vs. textilní řetězy: Jaké jsou hlavní rozdíly?

Klasické ocelové řetězy jsou ideálem všude tam, kde potřebujete maximálně zvýšit trakci. Zachrání vás například ve zledovatělém kopci či v abnormálních závějích. Ty textilní, ač se to zdá téměř nemožné, slibují něco podobného. Jak je to možné?

Textilní řetězy fungují

Že jsou textilní sněhové řetězy na auto docela zajímavý produkt, víme už poměrně dlouho. Jak je tedy možné, že ten tenký kousek látky, bez výraznějšího vzorku vůbec znamená jakýkoliv rozdíl? Odpověď je v celku prostá: k jejich výrobě je užita speciální omyvatelná textile. Mezi ní a pneumatikou tvoří vodní film, který v kombinaci se vzorkem textilie zaručí větší přilnavost, než jakou by vám mohla nabízet jakákoliv zimní pneumatika.

Jako každá technologie má však i tato své klady a zápory:

+ Textilní sněhové řetězy se velmi snadno nasazují. Jednoduše je na kolo natáhnete jako ponožku a zaplujete zpátky do vyhřátého auta.
+ Jízda s textilními řetězy je oproti jejich ocelovým ekvivalentům velmi tichá a příjemná.
- Klasické ocelové řetězy mají oproti těm textilním lepší přilnavost k povrchu silnice. 
- Rakouskou normu ÖNORM V 5117 plní jenom ocelové řetězy, ty textilní vám na dovolenou v Alpách zkrátka nestačí.
- Další slabinou textilních řetězů je jejich životnost. Ocelové řetězy jsou testovány i na jízdu na čistém asfaltu, a aby plnily normy, musejí vydržet více než 100 kilometrů. Naproti tomu u těch textilních můžeme být rádi, když přežijí jednu či dvě cesty.

Pro koho jsou textilní sněhové řetězy?

Ceny textilních řetězů se pohybují mezi jedním a dvěma a půl tisíci korun. Vzhledem k tomu, že se jedná spíše o nouzovou variantu na jedno použití, jsou, přiznejme si to, dosti drahé – za stejnou cenu si můžete pořídit i kvalitní ocelové řetězy. Největší problém textilu právě proto vidíme v pořizovací ceně. Není to špatný produkt, který očividně pomoci umí, ale není moc důvod ho pořizovat, pokud si nechcete výrazně připlatit za komfort a snadné použití.