Poradíme, jak vybrat sněhové řetězy

Výběr sněhových řetězů může znamenat nemalou investici. Jaké otázky byste si měli položit, než vyrazíte do obchodu?

Poradíme, jak vybrat sněhové řetězy

Jak často budete sněhové řetězy potřebovat?

Tohle je snad nejdůležitější otázka, kterou je nutné si zodpovědět. Ve zkratce je velký rozdíl mezi tím, jestli třikrát týdně zásobujete horskou chatu nebo se v horách objevíte jednou za dva roky, a ještě v létě. V případě druhé možnosti se vám investice v řádech desítek tisíc například za automatické sněhové řetězy, opravdu nevyplatí. Naproti tomu, máte-li na kolech řetězy více méně ob den, určitě na nich nešetřete a zainvestujte i do snadného nasazování.

Kde budete jezdit?

Je rozdíl mezi potřebami motoristy, který se pohybuje výhradně ve městě řetězy má v kufru vysloveně pro jistotu a off roadovým jezdcem, který jezdí závějemi, kde snad, kdysi, před několika měsíci bývala polní cesta.

Pro klasické ježdění po prosolených městských silnicích vám stačí textilní či tekuté řetězy. Pro běžné ježdění na silnicích pokrytých ledem a uježděným sněhem jsou nejvhodnější klasické ocelové řetězy – ať už obyčejné nebo samoutahovací. Zvládají samozřejmě i větší sněhovou vrstvu, ale není to něco, na co by byly primárně stavěné. Pro potřeby zmíněného off roadu a obecně obtížnějších podmínek jsou určeny takzvané síťové řetězy, které mají lepší záběr i výdrž, ale nenasazují se tak snadno, jako ty běžné.

Na jaké auto řetězy potřebujete?

Velikost kol, místo mezi koly a podběhy, celková výška auta a tak dále. To všechno jsou vlivy, kvůli kterým by řetězy nemusely na kolech sedět. V současné době je například trendem dělat kola velká, aby podběh co nejvíce vyplňovala. Vypadá to dobře, ale má to i své nevýhody: například nedostatek místa právě pro klasické ocelové pomocníky. To mohou být body například pro textilní či chemické varianty řetězů.

Konfigurátor sněhových řetězů

Každý solidní výrobce má na svých webových stránkách konfigurátor, kde můžete po zadání základních údajů o svém vozu a kolech, která na něm jsou získat hned několik variant sněhových řetězů. A vybírání může začít.

Balení řetězů

Další věcí, kterou byste měli zvážit je, kolik místa máte v autě. Ne všechny typy řetězů můžete sbalit do malé krabičky. A je potřeba uvážit, kolik na ně máte místa – jezdíte-li v malém autě, které nemá v kufru mnoho místa, může to být problém.