Pravidla použití sněhových řetězů

Kopce ozdobené krajkou z hlubokých závějí mohou zaskočit i zkušeného řidiče a jejich zdolání je jistě jednodušší, máte-li nasazené sněhové řetězy. Než jimi své auto „ozdobíte“ a vyrazíte čelit nástrahám, které vám zimní silnice chystají, nezapomeňte na několik základních pravidel.

Pravidla použití sněhových řetězů

Sněhové řetězy jsou neocenitelným pomocníkem ve chvílích, kdy klasické zimní pneumatiky zkrátka nestačí. Jen v rychlosti si tedy připomeňme, že povinnost mít auto přezuté do zimních pneumatik s minimálním vzorkem 4 mm platí v období od prvního listopadu až do posledního března.

Kdy jsou řetězy povinné?

Sněhové řetězy je můžete nasadit na silnici, jejíž povrch je pokryt vrstvou sněhu či ledu. Minete-li pak modrou kulatou značku „povinné sněhové řetězy“ nemáte na výběr. Budete-li pokračovat v jízdě bez nasazených sněhových řetězů, hrozí vám až dvou tisícová pokuta.

Sněhové řetězy a omezená rychlost

Ve chvíli, kdy máte nasazené sněhové řetězy, platí pro vás maximální povolená rychlost 50 km/h. Toto pravidlo má hned několik důvodů. I když necháme stranou, že na silnici pokryté sněhem se v žádném případě nevyplatí závodit, může díky řetězům dojít k nadměrnému zahřívání pneumatik.

Zásady bezpečné jízdy se sněhovými řetězy

Při výběru a nasazování řetězů myslete také na to, že necháte-li je příliš volné, mohou poškozovat podběh či podvozek vozidla. Příliš napnutý řetěz naopak může poškodit kolo. Při jízdě je potřeba počítat s tím, že auto se s řetězy chová jinak než bez nich. Proto je nutné hlídat si například zatáčení, stejně jako rozjíždění a brždění by mělo být pomalé a plynulé.

Stejně tak dodržování bezpečného rozestupu je ještě důležitější než obvykle. Při vyhýbání se protijedoucím vozidlům platí, že zastavuje ten, pro koho bude snazší se rozjíždět – například vozidlo jedoucí z kopce.