Řetězy typu Starwave – čím jsou výjimečné?

Existuje mnoho různých tvarů sněhových řetězů. Čím jsou speciální ty, které vyrábí rakouské společnosti pewag s pobočkou v českém Vamberku?

Řetězy typu Starwave - čím jsou výjimečné?

První řetězy vyráběl závod pewag již v roce 1479 v malé kovárně v rakouském Brucklu. Od té doby se firma rozšířila do mnoha zemí, včetně České republiky, a do dnes se specializuje na výrobu sněhových řetězů nejen pro osobní automobily. Jejich výrobky však najdou využití také na traktorech, autobusech, kamionech, či dodávkách. Inovativní je na jejich produktech především speciální tvar oček, tvořících sněhový řetěz. Jsou modelována do specifického vlnitého tvaru. Na první pohled se může zdát, že jediným využitím této zvláštnosti je lepší záběr. Vlnky mají však i jiný smysl.

Z drátu do nekonečného řetězu

Na počátku procesu výroby sněhových řetězů do firmy přijedou velké ocelové svitky drátů, které jsou v první hale namotávány a tvarovány. Dochází také k protahování materiálu na přesný tvar profilu – například dnes rozebíraný Starwave.

Následně se drát ohýbá, stříhá a tvaruje do takzvaného nekonečného řetězu. Každé jednotlivé oko drátu, každý článek řetězu a každý kousek kovu je podrobován zátěžovým testům, aby byla zajištěna zajistila kvalita spojů a materiálu. Následně je řetěz rozstříhán na většinou lichý počet – přibližně pět článků – aby byl správně „překroucen“ a dosáhl co možná nejlepších záběrových vlastností.

Cementace a galvanizace

V další hale prochází řetěz takzvanou cementací. Jedná se o tepelnou úpravu kovu, při které je jeho výrobek zušlechtěn tím, že je v jeho povrchové vrstvě zvyšován obsah uhlíku. To následně umožňuje takzvané povrchové kalení. Výsledný produkt zůstává uvnitř pružný a na povrchu je velmi tvrdý a houževnatý. Po zchlazení jsou řetězy zinkovány.

Pro každý typ řetězu platí trochu jiný postup práce, ale všechny procházejí namáčením v různých lázních. Na konci těchto procesů získají řetězy nejen charakteristickou lesklou a třpytivou barvu, ale především jsou chráněny proti snadnému poškození a korozi. Zde se dostává ke slovu opět vlnovitý profil řetězů. Výdrž řetězů totiž nezajišťuje pouze pozinkování a cementace. Pomáhá zde i jejich speciální tvar, který prodlužuje jejich životnost.