Rychloupínací sněhové řetězy zajistí komfort a bezpečnost

Nasadit sněhové řetězy, nemusí být otázka dvou hodin práce a obrovského mentálního výkonu. Sněhové řetězy, stejně jako vše v automobilovém průmyslu, procházejí neustálým vývojem. Ten je v dnešní době směřován především ke snadnému nasazování a sundávání.

Rychloupínací sněhové řetězy zajistí komfort a bezpečnost

Nesnadné nasazování je minulost

Doby kdy nasazení sněhových řetězů znamenalo vyndání, nasazení, neustálé popojíždění, dotahování, odrecitování všech Homérových spisů a obětování kozy jsou naštěstí minulostí. Současná nabídka různých modelů řetězů obsahuje krom klasiky i takové, které se nasazují velmi jednoduše a dotahují se doslova samy.

Jedny takové automatické sněhové řetězy, konkrétně Pewag Servomatik, jsme měli možnost vyzkoušet. Zde je několik našich poznatků, které by vás mohly zajímat.

  • Začneme jednou drobnou nevýhodou – zapomeňte na malou, skladnou krabičku, ve které si koupíte tradiční řetězy – ty samonapínací se nedají nijak sbalit, a tudíž se jedná o kruh široký asi 50 centimetrů, na kterém visí samotný řetěz. Průměr této části určuje i celkový rozměr výrobku, popřípadě krabice, v níž jsou uchovávány.
  • Nasazení je neuvěřitelně jednoduché, podle přehledného, výrobcem přiloženého návodu si s ním poradí doslova každý. Celý postup netrvá ani tři minuty. Počítejte však s tím, že i u nasazování tohoto typu řetězu musíte rukou sáhnout do podběhu a ideální je si k tomu kleknout (jako podložka může posloužit například výše zmíněný návod, který je natištěný na igelitu). Je tedy dobré mít v autě jistotu v podobě rukavic a ručníku.
  • Pewag Servomatik má napínací systém, který připnete na kolo a řetěz se během prvních pár metrů sám dotáhne. Nemusí vás trápit žádné háčky ani ruční napínání, což vám poskytuje maximální možnou uživatelskou přívětivost.
  • Po tom, co úspěšně zvládnete první pokus o nasazení tohoto typu řetězů, zvládnete podruhé celý postup do minuty a bez návodu.

Automatické řetězy na auto řeší napínaní samy

Ze všeho, co jsme si zatím řekli je nejspíš patrné, že řetězy se na kolo nenasadí samy, ani se samy neaktivují. Nicméně – část práce, konkrétně tu nejnepříjemnější, za vás přece jen udělají – dokáží se samy napnout a usadit na kole.

Ne, že bychom vám nedoporučili je po sto metrech omrknout a ujistit se, že je vše, jak má být, ale práci by měly udělat za vás.

Řetězy jsou samozřejmě oproti „klasice“ o něco dražší. Jestli se vám vyplatí si je pořídit, rozhodne hlavně četnost používání. Pokud je potřebujete jednou za dva roky, stačí vám skoro jakékoliv sněhové řetězy. Využijete-li je každý týden, chce to si postup co nejvíce usnadnit. Samodopínací řetězy mohou být řešením i pro majitelé aut s velkými koly a minimem místa v podbězích.