Sněhové řetězy: Jak vybrat

Sehnat sněhové řetězy v dnešní době není žádný problém, ale vyznat se v široké nabídce, která na trhu je a vybrat ty správné, může být trochu problém. Výrobci se nám však snaží co nejvíc usnadnit život – například tím, že na svých stránkách nabízejí takzvané konfigurátory.

Jak vybrat sněhové řetězy

Podle čeho tedy vybírat?

Výběr sněhových řetězů dělají někteří výrobci skutečně velmi snadný. Pojďme si celý postup vyzkoušet například na vozidle Škoda Fabia první generace.

Stačí vyplnit následující body:

  1. Výrobce auta – tato kolonka je jasná a vyplníte sem starou známou škodovku. Pokud se konfigurátor na poprvé „nechytá“, zkuste to bez diakritiky.
  2. Model auta – do tohoto políčka vyplníte modelovou řadu svého vozu, v našem případě tedy Fabia + rok výroby či Fabia 1.
  3. Rozměr pneumatik – ten najdete na bočnici pláště pneumatiky. Číslo bude v podobném formátu jako třeba 185/55 R15. Před lomítkem najdete rozměr šířky v milimetrech, za ním je procentuální poměr výšky profilu pneumatiky k její šířce. Písmeno R značí, že se jedná o pneumatiku radiální a číslo za ním vypovídá o je vnitřním průměru pneumatiky v palcích.

Sněhové řetězy – jak vybrat?

Konkrétně v konfigurátoru firmy Pewag, najdeme po zadání těchto údajů šest možných variant, které naší modelové Škodovce sednou.
Hurá! Ale co dál? Podle čeho z nich vybrat? Univerzální řešení, které bude ideální pro každého pochopitelně neexistuje. Jak si tedy vybrat ty, které budou ideální právě pro vás?

Nechcete-li se splést, je dobré vybírat podle těchto kritérií:

  1. Cena – samozřejmě: nižší cena vždy přichází s kompromisy. Ale použijete-li řetězy jednou za dekádu, není nejspíš nutné investovat do těch nejdražších.
  2. Balení – zvažte, zda se vám balení s řetězy pohodlně vejde do kufru a co všechno v balení najdete. Náhradní díly i návod, který se nerozmočí ve sněhu mohou být vítanou výhodou.
  3. Použití – kupujete-li sněhové řetězy jen pro jistotu, vystačíte si jistě se základním modelem. Jezdíte li ve vysokých závějích mimo cesty, buďte na výběr velmi opatrní a sáhněte raději po dražších variantách.

Kde koupit sněhové řetězy?

Ideální je samozřejmě nakupovat v kamenném obchodě, kde si můžete řetězy často i vyzkoušet. Po prvním nasazení podle návodu budete už pravděpodobně vědět jak na to a jestli řetězy správně sedí a nekolidují s diskem kola.

Alternativou k nákupu řetězů v obchodě jsou pak e-shopy, jako právě tento, který nabízí kvalitní sněhové řetězy přímo od výrobce.