Sněhové řetězy na vozy 4x4 a SUV

Podléháte také předsudkům a mýtům o tom, že se sněhové řetězy na velká auta s pohonem 4x4 nedávají? Pozor! Tento předpoklad by se vám například při sjíždění zledovatělých zimních svahů nemusel vyplatit…

Sněhové řetězy na vozy 4x4 a SUV

Ačkoliv u nás nejsou povinnou výbavou, patří klasické ocelové řetězy mezi pomocníky, kteří by ve vašem autě v zimě chybět rozhodně neměli. Řidiči „SUVček“ a aut s pohonem 4x4 na ně však bohužel často zapomínají.

Tato blýskavá paráda jim však, stejně jako všem ostatním, může ušetřit mnoho starostí, a dokonce zachránit i život. Řetězy při správném užití na sněhu nebo ledu výrazně snižují brzdnou dráhu a pomáhají bezpečně sjet i prudké a zledovatělé kopce. Což o to – nahoru jak SUV, tak „čtyřkolka“ vyjede, ale ubrzdit tak velké a těžké vozidlo cestou dolů, může být bez správně nasazené „kovové pomoci“ takřka nadlidský výkon.

Ocelové sněhové řetězy

Tato nesmrtelná klasika nabízí takřka stoprocentní účinnost, a i když jejich nasazování není z nejsnazších, v průběhu zimního výletu do hor, je jistě oceníte a když si celý postup jejich aplikace na kola párkrát nacvičíte v pohodlí své garáže, nemůže vás nic překvapit.

Nejčastěji se prodávají řetězy se šikmou stopou, která na kole dobře sedí a vydrží ze všech druhů sněhových řetězů nejdéle.

Na auta s pohonem 4x4 a vozy typu SUV je dobré kupovat řetězy s větším průměrem, než jsou ty běžné jinak se však můžete řídit všemi pravidly, která pro jejich užívání znáte.

Několik praktických tipů

Mějte na paměti, že s nasazenými sněhovými řetězy platí omezení maximální povolené rychlosti na 50 km/hod.

Dále není povoleno mít řetězy nasazené na vozovce, která není pokryta souvislou vrstvou sněhu či ledu. Takovéto neuvážené použití vás může stát nejen pokutu ale také poškození vozidla či komunikace.

Nezapomínejte ani na správnou péči o řetězy po tom, co je použijete. Chcete-li předejít korozi, je nutné je po kontaktu s prosolenou vozovkou pečlivě opláchnout čistou vodou a vysušit.

Váháte-li jaký je správný postup jejich nasazení na kola, nezapomeňte si v autě nechat podrobný návod, který k nim výrobce vždy přikládá. Nemáte-li jej, nezoufejte. Mohou vám pomoct i některé články na Obchodu řidiče.