Sněhové řetězy a jejich povinnost v Rakousku

Pohádková dovolená v rakouských Alpách láká v zimě skoro každého. Kromě péřových bund a vosku na lyže byste si neměli zapomenout ani na vybavení svého vozu. V tomto článku se dozvíte podrobnosti o přípravě sněhových řetězů a zimních pneumatik na podobnou cestu. Kdy a za jakých podmínek je musíte nasadit?

Povinnost sněhových řetězů v Rakousku

Začněme u zimních pneumatik. Ty musí vaše auto mít od prvního listopadu do patnáctého dubna. Minimální hloubka vzorku jejich dezénu je stejně jako u nás, v Chorvatsku či Srbsku 4 milimetry. Stejné jako u nás také platí, že „zimní pneumatiky musíte použít, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza“.

Sněhové řetězy musíte v Rakousku využít v úsecích označených příslušnými dopravními značkami (značka, která tuto povinnost označuje, zobrazuje bílou grafiku pneumatiky v modrém poli).

Řetězy musí být nasazeny na hnací nápravě anebo na nápravě, kterou uvádí výrobce vozidla. Nezapomínejte, že i ve chvíli, kdy není možné řetězy použít (např. ve chvíli, kdy vozovka není pokrytá sněhem), je musíte mít v autě.

Sněhové řetězy – norma a pokuty

Jak již bylo řečeno řetězy se nesmí používat na cestě, která není souvisle pokryta sněhem či ledem. V takovém případě totiž dochází k poškození povrchu silnice. Policie v Rakousku také může kontrolovat, zda jsou vaše řetězy certifikované - konkrétně je bude zajímat norma ÖNORM V 5119.

V případě, že je ve vašem autě na úseku, kde jsou povinné, nenajdou nebo vlastníte jen řetězy, které neplní normu, hrozí vám pokuta ve výši až 5 000 euro, či dokonce odstavení nebo odtažení vozu. Nemalý postih vás čeká i ve chvíli, kdy vinou špatného vybavení omezíte, či úplně zablokujete provoz. Mějte také na paměti, že za jízdu na nevyhovujících sněhových řetězech, hrozí stejná sankce, jako za jejich absenci.

Nezapomínejte na ně ani pokud řídíte vozidla typu SUV nebo či auto s pohonem 4x4. Například při sjíždění prudkých svahů vám totiž mohou prokázat cenné služby.