Zimní řetězy na auto a jejich výběr

Sehnat sněhové řetězy v dnešní době není žádný problém, ale vyznat se v široké nabídce, která na trhu je a vybrat ty správnéS může být trochu problém.

Zimní řetězy na auto a jejich výběr

Podle čeho tedy vybírat?

Zimní řetězy musejí na kolo sedět

Řetězy je pochopitelně nejlepší vyzkoušet přímo na autě, ale nemáte-li tu možnost, omrkněte pečlivě jejich balení. Výrobce vždy na obalu uvádí rozměry plášťů, pro které jsou řetězy určené. Pokud mezi nimi najdete i ty své, můžete si je bez obav koupit.

Tomu, kdo shání klasické ocelové, stačí toto ujištění. Chcete-li však řetězy z lehkých slitin, opravdu je cvičně nasaďte – pokud na kolo dokonale nesednou, mohly by ho poškrábat či jinak poškodit.

Vejde se vybraný řetěz do podběhu?

Většina moderních aut nemá mezi kolem a krytem podběhu mnoho místa. Buďte proto opatrní – využijte konfigurátor na webu výrobců, vyzkoušejte nasazení a ujistěte se, že jste vybrali ty správné.

Jak je budete používat?

Je obrovský rozdíl mezi tím, jestli jsou řetězy ve vašem kufru už pět let netknuté a mezi situací ve které je potřebujete, kdy je potřebujete denně či ob den. Například ze sortimentu značky Pewag, je na občasné použití ideální model Brenta 9. Pro častější používání bychom volili spíš Pewag Servomatik, které se nasazují velmi jednoduše a rychle.

Balení a příslušenství

Máte na své nové řetězy dost místa v kufru? Nesmějte se! Ne každý druh řetězu potřebuje tak málo místa jako ty klasické – ocelové. Samoutahovací či automatické řetězy vám zaberou v úložném prostoru poměrně dost místa a nebylo by zrovna potěšující zjistit, že je při cestě na dovolenou zkrátka nemáte kam dát.

Podívejte se také dovnitř. Co je v balení, ve kterém si svoji novou blýskavou parádu pořizujete? Značkoví výrobci většinou kromě návodu natištěného na folii, na kteru si můžete v případě potřeby kleknout do sněhu, přibalují i náhradní oka, kterými lze v případě potřeby řetěz opravit.

Rakouská norma

Podívejte se také, zda vámi vybrané řetězy splňují rakouskou normu ÖNORM V 5117. Potvrzení o splnění této normy za prvé rozhoduje o tom, jestli u našich jižních sousedů můžete své řetězy použít a za druhé je zárukou nemalé kvality. Součástí testování je totiž například jízda 120 kilometrů po asfaltu s řetězy na kolech. Aby řetězy atestaci dostaly, musejí to zvládnout.